Jdi na obsah Jdi na menu
 

Hasičský výlet 29.3.2018

29.3.2018 Jelikož jsou ve školách na Zelený čtvrtek prázdniny, tak jsme s dětmi vyrazili na výlet do Prahy. Ne, za památkami, ani do muzeí, ale na ojedinělé a velmi zajímavé místo na Císařském ostrově, kde cvičí příslušníci jízdní policie a psovodi. V areálu na samém cípu ostrova děti nejprve čekala přednáška o tom, co to vlastně jízdní policie je, k čemu slouží a kde je ji možné potkat. Dozvěděly se, proč jsou všichni koně „kluci“ a proč mají tmavou – hnědou nebo černou barvu, že kůň, který patří k jízdní policii není žádné ořezávátko a musí být hodně statečný anebo také jak se třeba k takové jízdní policii dostat.  Poté se děti vydaly na prohlídku stájí, kde si mohly prohlédnout koně, kteří u policie slouží a dokonce si některé z nich pohladit. Vzhledem k tomu, že počasí nebylo úplně ideální, byla zima a foukal vítr, následovalo krátké zahřátí uvnitř budovy, svačina na posílení a pak už všechny čekala praktická ukázka dovedností koní a jezdců. Nejdříve nám jezdci ukázali, jak své koně umí ovládat jednou rukou, přičemž druhou rukou shazovali obuškem plastové láhve ze stojanů. Poté následovaly ukázky projíždění mezi barely, které simulovaly popelnice nebo překážky, vytlačování osob, projíždění kolem hořící světlice, odolnost proti hlasitým zvukům jako jsou petardy, probíhání kolem dýmovnice, házení předmětů proti sobě a nakonec koně a jezdci museli ukázat, že se nebojí ani ohně, když projížděli mezi zapálenými kupkami sena. Na úplný závěr nám předvedli, že jsou to všichni tvorové hraví a dočkali jsme se i „fotbalového“ koňského zápasu s obrovským míčem, který odpovídal jejich proporcím.

A aby toho nebylo málo, tak následovala ukázka práce psovodů. Nejprve nám německý ovčák předvedl, jak umí na slovo poslouchat. Ukázal nám základní povely, jako je chůze u nohy, sedni, lehni, přivolání, aport, odložení za pochodu a třeba i to, že se umí na povel plazit. Po něm přišla na řadu ukázka zadržení pachatele, kdy se na figuranta „vrhl“ další německý ovčák a zakousnul se do obleku a držel ho do doby, než mu příslušník policie dal povel „pusť“. Ale i tak si domnělého padoucha pořád hlídal. Na závěr nás čekala ukázka, ve které došlo k zadržení ozbrojeného útočníka, který nejen, že hodil dýmovnici, ale také střílel ze samopalu a pes musel ukázat, že se ničeho z toho nebojí a že ho nevyvede z míry ani nějaká ta utržená rána. Všechno samozřejmě bylo jenom „jako“, ale v praxi bohužel k podobným situacím dochází a jak psi, tak koně musí na podobné akce být dobře připraveni.

Z Prahy jsme se poté plni zážitků a dojmů vydali do Roudnice nad Labem k profesionálním hasičům, kteří dětem předvedli CASku, se kterou jezdí k požárům a zásahům, popsali dopodrobna, co všechno s sebou v autě, kromě vody, vozí a někteří si i vyzkoušeli, jak těžké jsou některé z ochranných prostředků a že práce hasiče vyžaduje, kromě mentální, také velkou fyzickou zdatnost.